de mooie verhalen van de natuur


Eén van de redenen dat ik Earth garDEN heb opgezet is om de natuur dichter bij mensen te brengen. Dat gebeurt letterlijk omdat er een bosje in de buurt wordt geplant, maar figuurlijk dichterbij brengen is voor mij minstens zo belangrijk. En minstens zo leuk. Het betekent namelijk uitleg geven over de schoonheid van de natuur, over hoe dingen met elkaar samenhangen en hoe wij onderdeel zijn van het enorm ingewikkelde, maar wonderschone ecosysteem dat onze aarde is. En dat zijn vaak hele mooie verhalen, met allerlei interessante weetjes.

het mooie verhaal

Zoals het verhaal van het onderzoek op Finse kinderdagverblijven. Daar is onderzoek gedaan naar het effect van spelen in het groen op het microbioom en het immuunsysteem. Het microbioom is de verzameling van alle micro-organismen in en op het menselijk lichaam. Op de Finse kinderdagverblijven is gekeken naar deze microben bij de kinderen en naar hun bloed. Het bleek dat kinderen die regelmatig buiten in het groen spelen (in een groene buitenspeelruimte of op uitjes naar de natuur) meer variatie hebben in hun micro-organismen. Dat is goed, want meer diversiteit in het microbioom hangt samen met een sterker immuunsysteem. Dat bleek ook uit de bloedwaarden van de kinderen; de kinderen die veel in de natuur spelen hebben meer versterkende bacteriën en minder slechte stofjes in hun bloed.

Dit verhaal kan heel droog zijn met veel moeilijke woorden, maar voor mij telt de basis van het verhaal. Dat is dat we de natuur nodig hebben om goed te functioneren. Als wordt geprobeerd het belang van de natuur uit te leggen wordt nog wel eens gezegd dat we onderdeel zijn van de natuur. Uit dit verhaal blijkt dat de natuur ook onderdeel is van ons. Je zou dus kunnen zeggen: we zijn onlosmakelijk met de natuur verbonden.

Je kunt toch moeilijk zeggen dat dat geen mooi verhaal is!

de interessante weetjes

Het microbioom is een geweldige bron van interessante weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • We ongeveer 1,5 kilo micro-organismen in onze darmen hebben?
  • Daarvan ongeveer 100 miljard bacteriële cellen zijn?
  • Ons lichaam “maar” uit ruim 30 miljard cellen bestaat?
  • Een mens gemiddeld ongeveer 1000 verschillende soorten micro-organismen in en op zijn of haar lichaam heeft?
  • Deze micro-organismen ons helpen ons eten te verteren en ons te beschermen tegen ziekten?

Nou ja, die laatste dat wist je. Dat had je net al gelezen 😊

tot slot

Wist je dat planten ook een microbioom hebben?
Planten hebben bij hun wortels een verzameling schimmels en bacteriën die hen beschermt tegen ziekten en helpt voedingsstoffen op te nemen uit de bodem. Net als de organismen in onze darmen dus.
Dit is één van de redenen dat “gewasbeschermingsmiddelen” uiteindelijk averechts werken. Deze middelen doden namelijk ook deze goede schimmels en bacteriën.

bronnen

Informatie microbioom: www.voedingscentrum.nl
Onderzoek op sciencealert: www.sciencealert.com
Onderzoek op de website van de universiteit van Helsinki: www.helsinki.fi