plantmethode


achtergrond van de plantmethode

De plantmethode die gebruikt wordt, is bedacht door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma (CEO van Afforestt ). Hij baseerde zich hierbij op de methode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Dr. Miyawaki ontwikkelde een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Shubendu vertaalde deze werkwijze naar een stadsomgeving (en maakte er deze inspirerende TED-talk over). Shubendu’s methode is door IVN Natuureducatie naar Nederland gehaald en zij maken er hun Tiny Forests® mee. Tiny Forests® worden steeds gekoppeld aan natuureducatie voor kinderen. Earth garDEN gebruikt dezelfde plantmethode om de natuur meer plaats te geven in de stedelijke omgeving en om de voordelen die de natuur hier kan bieden optimaal te benutten.

de plantmethode

Het uitgangspunt van de plantmethode is een bos(je) te creëren dat zoveel mogelijk lijkt op een oerbos, wanneer dat op de locatie zou ontstaan. Omdat een oerbos over een heel lange tijd ontstaat, heeft de bodem van zo'n bos een hele ontwikkeling doorgemaakt. Dit wordt nagebootst door de bodem goed voor te bereiden. Zo kunnen de planten snel groeien en zijn er optimale omstandigheden voor het bodemleven, dat het bosje ook op de lange termijn gezond houdt. Het spreekt voor zich dat hierbij geen gifstoffen of kunstmest worden gebruikt.

Er worden inheemse (het liefst inheems-autochtone ) soorten gebruikt die dicht opeen worden geplant. In het begin wordt de grond beschermd met een mulchlaag om de laag bladeren die in een oerbos aanwezig zou zijn na te bootsen. Later zorgen de bomen daar zelf voor. Deze laag organische stof heeft veel voordelen voor de planten en het bodemleven.

Ten slotte wordt er zo weinig mogelijk ingegrepen wanneer het bosje er eenmaal staat. Dood hout blijft liggen en snoeien gebeurt alleen wanneer het noodzakelijk is (voor bijvoorbeeld de veiligheid). Doordat de planten in een dergelijk bosje zo gezond mogelijk zijn geven ze ook zoveel mogelijk van de voordelen die groen biedt. Hoe groter het bosje is, hoe beter het voor zichzelf kan zorgen en hoe meer voordelen behaald kunnen worden.